Indvielse af VP-Syd

22. september 2021

Indvielse af VP-Syd - Overholmvej 6 i Hedensted

Alle var inviteret, da Hedensted Fjernvarme i fredags fejrede investeringen i fjernvarmens nye varmepumpe. Fejringen skete ved indvielsen af VP-Syd som varmepumpen kaldes i daglig tale. Flere end 70 Hedensted borgere og samarbejdspartnere var mødt op til taler, bobler, øl og vand samt nybagte pandekager.

Varmepumpen er et led i den grønne omstilling hos Hedensted Fjernvarme, idet den udnytter overskudsvarme fra en af byens store virksomheder – Air Liquide. Der er etableret rørforbindelse mellem Air Liquide og varmepumpen, således varmepumpen kan køle på virksomhedens procesvand. Når varmepumpen køler på procesvandet, trækkes der varme ud, som kan sendes videre ud til Hedensted Fjernvarmes forbrugere. Herved sparer Air Liquide penge på energi til køling, og Hedensted Fjernvarme får varme.

Varmepumpen drives af el, og er meget energieffektiv. Det betyder at for hver kilowatt-time el den forbruger, så producerer den mere end 4 gange så mange kilowatt-timer i varmeenergi.

Varmepumpen vil kunne stå for mere end 50% af Hedensted Fjernvarmes varmebehov. Med den, er det muligt at reducere væsentligt på gasforbruget i produktionen af varme.

Her ses borgmesteren og formanden i døren ind til varmepumpen.
Kasper Glyngø holdt tale ved indvielsen

Hedensted Fjernvarmes bestyrelsesformand Morten Juhl Lassen åbnede indvielsen og stod for den første tale. Herefter fulgte borgmester Kasper Glyngø med sin tale. Sammen klippede de den røde snor, og den officielle indvielse af VP-Syd blev hermed markeret.

Mellem talerne var der mulighed for at se varmepumpen ved en rundvisning, spise en friskbagt pandekage og nyde lidt kølige bobler dertil.

Pandekagebagere stod klar til at bage pandekager i pausen.
Mange benyttede sig af en rundvisning ved varmepumperne.

Faktisk består VP-Syd af tre varmepumper opstillet ved siden af hinanden. På billedet over ses den ene.

Investeringen i varmepumpen har været 27,5 mio. kr. for Hedensted Fjernvarme.

Der ud over er der ydet et EU-tilskud i form af REFER- midler på 576.000 kr., samt et tilskud på 7,5 mio. kr. ved salg af energibesparelser.

Efter pausen var der yderligere to indlæg. Det ene med fabrikschef fra Air Liquide Peder Pedersen. Han fortalte om de fordele virksomheden har ved samarbejdet med Hedensted Fjernvarme. I stedet for at procesvandet køles i virksomhedens køletårne sendes procesvandet over til varmepumpen.

Peder Pedersen fortalte om Air Liquides produktion og samarbejdet med Hedensted Fjernvarme.
Projektleder Lars Reinholdt fra Planenergi formidlede teknisk viden og løsning.

Det sidste indlæg, inden bestyrelsesformanden Morten Juhl Lassen takkede af, blev afholdt af projektleder Lars Reinholdt fra Planenergi. Han fortalte om den tekniske løsning og varmepumpens funktion.

Afslutningsvis var der er igen mulighed for en snak med indlægsholderne samt en rundvisning. Flere benyttede sig af muligheden for en ekstra pandekage og et ekstra glas bobler.

Der var mødt ca. 70 interesserede op til indvielsen.
Formanden for Hedensted Fjernvarme Morten Juhl Lassen takkede for fremmødet.