Disse projekter er i gang og snart på vej

16. marts 2023

Disse projekter er i gang og snart på vej

Måske du allerede har hørt rygter eller har set gravemaskiner i Hedensted-området. Hedensted Fjernvarme udvider nemlig varmefællesskabet. Vi har samlet en status og et overblik over de områder, der er på vej til at få fjernvarme.

Der var engang, hvor fjernvarmeværkerne selv skulle opsøge forbrugerne. I dag, hvor gaspriserne er skyhøje, og fokus på klima er en af de højeste prioriteter i samfundet, har det ændret sig. For forbrugere og kommuner har fået øjnene op for de mange fordele ved den kollektive varmeforsyning, hvor fællesskab og fleksible produktionsmuligheder betyder, at man altid kan tilbyde forbrugerne den billigste og mest klimavenlige varme.

– For Hedensted Fjernvarme har det stor betydning, at vi udvider til nye områder. Det medfører nemlig, at vi bliver flere til at deles om de faste omkostninger og til at udnytte varmen endnu bedre i fremtiden, fortæller Anders Jepsen, der er direktør for Hedensted Fjernvarme.

 

 

Her er et overblik over de igangværende og kommende projekter:

NORMAL
Butikskæden NORMAL har bygget en ny logistikpark i Hedensted ud til E45 på 77.000 m2 lagerhal. Hedensted Fjernvarme skal levere varme til bygningen, hvilket svarer til cirka 600 standardhuse. Den nye hovedledning, som bliver etableret i området, betyder også, at NORMALs nabovirksomheder nemmere kan blive koblet på fjernvarme i fremtiden.

Parallelvejskvarteret

I Parallelsvejskvarteret er der gode nyheder. Her kommer fjernvarmen til de cirka 400 huse tidligere end ventet. Op mod et halvt år tidligere for Skovparken, Olinesmindevej, Hovdiget og Skovbrynet. Det skyldes aftalen med den lokale hovedentreprenør Ejvind Laursen, som Hedensted Fjernvame har gode erfaringer med at samarbejde med. Du kan se den overordnede tidsplan her.

Daugård

Det er en uundgåelig præmis ved fjernvarmeprojekter, at tidsplanen ikke altid holder, fordi der er mange aktører i spil. I Daugård bliver fjernvarmeprojektet udskudt et år. En nødvendig beslutning, når man tager det lange lys på.

– Vi har fået en god aftale med en entreprenør, men så det kan først lade sig gøre at starte op i 2024. Valgte vi en anden entreprenør, kunne vi risikere, at projektet blev dobbelt så dyrt og gå ud over vores fjernvarmebrugere, og det kan vi ikke stå inde for. Selvom vi er ærgerlige over at udskyde projektet, er det den eneste rigtige beslutning, forklarer Anders Jepsen.

Se tidsplanen for Daugård her.

Efterspørgsel kræver større udbud
For at kunne levere varme til de nye områder arbejder Hedensted Fjernvarme på nye varmekilder, der skal dække behovet. Blandt andet samarbejder vi med produktionsvirksomheden Air Liquide om at modtage endnu mere overskudsvarme. Til de dage, hvor virksomheden er lukket, er det planen at etablere en kølegård som backup. Et andet varmeprojekt undervejs er overskudsvarme fra spildevand i Daugård. Begge projekter er udvalgt som to af de ti fjernvarmeprojekter, staten giver tilskud til i 2022.

– Projekterne er i proces, og vi vil melde ud, når der er nyt, fortæller Anders Jepsen.

 

Det kræver det at omlægge til fjernvarme
Når Hedensted Fjernvarme igangsætter et nyt projekt, der skal omlægge et område til fjernvarme, tager det tid. Det kræver nemlig en kompleks infrastruktur, hvor området skal graves op for at lægge rør og hovedledning. Inden da skal der laves beregninger, afholdes borgermøder, planerne skal udvikles, og det hele skal godkendes af kommunen.