Gode råd til energirigtig udluftning

Udluftning i din bolig er en nødvendighed for at fjerne fugt og undgå et dårligt indeklima samt skimmelsvamp. Men fugtig luft er også problematisk for din varmeregning. Her guider vi dig til at lufte energirigtigt ud.

Vi producerer hele tiden fugt i vores bolig, når vi eksempelvis laver mad, bader og vasker tøj. Men fugten bliver i boligen og sætter sig som skimmel, hvis vi ikke får luftet ud og holder et godt indeklima. Her får du nogle af vores bedste råd til at holde et godt indeklima, som samtidig sparer dig penge på opvarmningen af boligen, da tør luft er billigere at varme op.

Kort og effektiv udluftning

Luft ud to til tre gange dagligt med et gennemtræk på 5-10 minutter. Du kan eksempelvis gøre det til en rutine at lufte ud hver morgen og aften.

Det er vigtigt at gøre det kort og effektivt – i stedet for at sætte et vindue på klem i flere timer. Det afkøler nemlig vægge og andre overflader, og kræver derfor mere energi og tid at varme op igen. Hvis det er mere end 17 grader udenfor, kan du dog godt have vinduet åbent i længere tid – men sluk for varmen imens. Husk generelt at slukke for radiatorne, mens du lufter ud.

Hold stabil temperatur i hele hjemmet

Det er både det billigste og det bedste at holde en jævn temperatur på 20-22 grader i hele boligen. Forskellen på temperaturer mellem rum må ikke være over 5 grader. Har du lavere temperatur på dit soveværelse, skal du holde døren til soveværelset lukket. Dog kan det være en god ide at varme rummet op med jævne mellemrum for at undgå skimmelsvamp. 

Hold døren til badeværelse lukket efter bad

Der vil typisk være meget fugt i luften efter et bad. Derfor er det vigtigt, at du ikke åbner døren ud til resten af hjemmet for hurtigt at fjerne fugten. Sørg i stedet for at ventilationen kører og åbne vinduet, så fugten forsvinder ud den rigtige vej.

Skru ned for varmen, når du er væk

Hvis du er væk fra din bolig i mere end otte timer – for eksempel når du tager på arbejde – kan du med fordel skrue varmen ned på 17-18 grader. Og endnu lavere, hvis du er væk i flere dage. Dog helst ikke under 14 grader.

Andre regler for kælderen

Har du en kælder, er der andre regler for udluftningen her. Du skal fortsat lufte ud om vinteren, men om sommeren må du ikke lufte ud i kælderen, da du derved lukker varm og fugtig luft ind. Det vil skabe kondens, når den varme luft udefra møder de kølige overflader i kælderen. En god ide kan være at bruge en affugter for at holde et godt og tørt indeklima.

Brug ventilerne eller invester i et ventilationsanlæg

Har du ventiler i dine vinduer eller andre steder, kan det være en god idé at holde dem åbne, da de hjælper med at udskifte luften i boligen i løbet af dagen. Det kan også være en god idé at investere i et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Her overføres varmen fra luften, der transporteres ud, til luften, der suges ind. Det kan spare dig nogle mange penge i opvarmning af luften.

 

Kilder: boligportal.dk, energifyn.dk og bolius.dk

 

//