Air Liquide varmepumpe udnytter varmen bedre

30. juni 2020

Air Liquide varmepumpe udnytter varmen bedre

Ordene overskudsvarme og varmepumpe lyder flot. Men hvordan er det lige præcis, at en stor varmepumpe kan omdanne varme fra en virksomhed til varme og varmt vand i din bolig? Vi gør dig klogere her.

 Fra efteråret kan Hedensted Fjernvarme opvarme omkring 1000 husstande alene med varme fra den lokale gasproducent Air Liquide. Det foregår helt enkelt ved hjælp af en varmepumpe – men i en langt større skala end den slags, du kan købe til din egen bolig.

Varmepumpen omdanner nemlig 1100 kubikmeter lunket vand fra Air Liquides produktion til 27.000 MWh varme, som opvarmer boligen og vandet i hanen hjemme hos beboerne i Hedensted.

Torben Clausen er ingeniør hos Tjæreborg Industri, der er leverandøren af varmepumpen. Vi har fået ham til at forklare, hvordan sådan en varmepumpe egentligt fungerer.

”I husstande bruger man typisk en varmepumpe, der omdanner luft til vand. Her bruger vi en vand-til-vand-varmepumpe, der bruger det 15-22 grader varme vand, som er i overskud fra Air Liquide, og varmer det op til vand på 71 grader, som de skal bruge i Hedensted Fjernvarme,” fortæller han.

 

4-5 gange så meget varme
Varmepumpen virker ved, at den anvender energien fra Air Liquid til at fordampe ammoniak fra væske til gasform. Varmepumpeanlægget er opbygget af fem kompressorer, som hæver trykket og temperaturen på ammoniakgassen. Den nu varme ammoniakgas køles herefter gennem en veksler af fjernvarmevandet. Her øges temperaturen på fjernvarmevandet gennem tre led – fra 36 til 46 grader, fra 46 til 58 grader og til sidst fra 58 til 71 grader. Herefter er det varme vand klart til at varme fjernvarmebrugernes boliger op i Hedensted.

Torben Clausen forklarer, at der er flere fordele ved at bruge en stor varmepumpe, der bruger overskuddet af lunken vand fra en virksomhed til opvarmning.

”Det betyder, at vi kan udnytte energien meget bedre og får 4 til 5 gange så meget varme kontra den ener elmotorerne bruger til at drive varmepumpens kompressorer. For en luft-til-vand-varmepumpe ville vi kun få 3-4 gange så meget varme ud af varmepumpen. Samtidig svinger temperaturen i luften også, så varmepumpen om vinteren skal bruge endnu mere energi for at levere varmen. Det undgår vi med overskudsvarme, hvor temperaturen er mere stabil,” forklarer Torben Clausen, der også fortæller, at størrelsen på varmepumpen betyder, at varmen kan udnyttes en smule bedre end i en lille varmepumpe til en privat husstand.


Erfarne leverandører
Tjæreborg Industri har stor erfaring med at levere energiløsninger til fjernvarmeværker i Danmark – det gælder både varmepumper, gas- og oliekedler og solvarmeanlæg, som de også har leveret til Hedensted Fjernvarme. Men varmepumpen hos Air Liquide er det største varmepumpeprojekt baseret på overskudsvarme, som totalleverandøren står bag.

”Vi kender vores underleverandører godt og ved, hvordan vi skal gøre. Så selvom, det er et stort projekt, kan fjernvarmebrugerne være trygge ved, at vi leverer en stabil løsning,” siger Torben Clausen.