Boxdepotet er forgangsmænd for fjernvarme på Mosetoften

19. oktober 2020

Boxdepotet er forgangsmænd for fjernvarme på Mosetoften

Da Boxdepotet besluttede af etablere nye depothaller i Hedensted var de aldrig i tvivl om, hvilken varmeløsning, de skulle vælge. De håber nu, at endnu flere virksomheder på Mosetoften vil være med i fjernvarmefællesskabet. For jo flere, der bliver en del af den kollektive varmeforsyning, jo grønnere og billigere bliver det.

Snart kommer Boxdepotet til Hedensted, så beboerne i byen har et sted at opbevare deres ejendele i forbindelse med en flytning, eller hvis de bare ikke har plads nok derhjemme. Det nye depot skal selvfølgelig opvarmes, og det kommer til at ske med gulvvarme. For selvom bygningerne ikke er til beboelse, så er det vigtigt at holde en stabil temperatur, så folks dyrebare ejendele for eksempel ikke bliver udsat for frost om vinteren.

Selvom Boxdepotet ligger i et industrikvarter, hvor naboerne har gas, så var der ingen tvivl om, at depotet i Hedensted skulle have fjernvarme ligesom i deres resterende 4 depoter. Det handler selvfølgelig om, at det er en varmeforsyning, virksomheden kender. Men valget af fjernvarme er et bevidst valg og ikke bare et spørgsmål om at gøre, som man plejer.

”Vi mener, at det er den bedste løsning på alle parametre. Vi har meget fokus på miljømæssige løsninger og har netop valgt fjernvarme, fordi det er mere miljørigtigt at deles om varmen og droppe de individuelle løsninger. Det er selvfølgelig en investering lige nu, men vi tror på, at det økonomisk kommer til at betale sig på sigt,” siger Lars Møller, der står for etableringen af det nye depot i Hedensted. Han er driftsleder hos Stensballegaard Gods, der er medejer af Boxdepotet.

Lars Møller fremhæver også, at Hedensted Fjernvarme arbejder mod at blive 100 procent CO2-neutral og har mulighed for at benytte flere forskellige grønne løsninger såsom store solfangere, store varmepumper og genbrug af overskudsvarme fra virksomheder.

”Det betyder meget for os at blive en del af et fjernvarmeværk, der arbejder mod at blive 100 procent CO2-neutral. Det betyder, at de fokuserer på det, vi også gerne selv vil stå inde for. Samtidig er det en fremtidssikret løsning, idet fjernvarme er så fleksibelt og hele tiden kan tilpasse sig udviklingen inden for energikilder.”

Vil have flere virksomheder med på fjernvarme
Man kan stille sig spørgsmålet, om det ikke bare var nemmere at koble sig på gassen sammen med de andre virksomheder i området. For der er ingen tvivl om, at det er mere omfattende først at skulle have sat et stort gravearbejde i gang. Men Lars Møller er ikke i tvivl om, at det er det værd.

”Hvis vi koblede os på gasnetværket, kunne vi risikere, at der på sigt kommer så mange afgifter på, eller at der måske endda bliver krav til at nedlægge gassen, så vi på et tidspunkt kommer i klemme,” siger Lars Møller.

Han håber dog, at gravearbejdet og de nye fjernvarmeledninger også kan komme naboerne på Mosetoften til gode.

”Vi håber, at vi kan være forgangsmænd i industrikvarteret, så der måske er flere virksomheder, der hopper med på vognen. Det betyder billigere varme for alle, og at endnu flere får en grønnere varmeløsning,” siger Lars Møller.

Ved at det fungerer
Udskiftningen fra fjernvarme til gas kommer til at foregå i etaper. Den første hal på 900 kvadratmeter kører på fjernvarme, når Boxdepotet forventes at blive åbnet ved udgangen af året. Herefter får de andre haller turen, så hele Boxdepotet på Mosetoften i løbet af 2021 bliver opvarmet ved hjælp af fjernvarme.

Lars Møller er ikke i tvivl om, at det kommer til at fungere, når først fjernvarmen kommer op at køre. Han har nemlig kun gode erfaringer med fjernvarme fra de andre Boxdepotet rundt i landet.

”Med fjernvarme er vi altid sikre på, at vi leverer den varme, vi lover kunden. Hvis vi for eksempel havde eget gasanlæg og fik et nedbrud, skulle vi ud og finde reservedele. Men her betyder fællesskabet, er der bliver sørget for det hele.”