Fjernvarme vil være gevinst i 4 nye byområder

27. februar 2020

Fjernvarme vil være gevinst i 4 nye byområder

Flere borgere i Hedensted efterspørger fjernvarme. Derfor arbejder vi hos Hedensted Fjernvarme nu på fjernvarmeprojekter i fire nye byområder. Når der er 50 procent tilslutning, går vi i gang.

Fjernvarme vil være en gevinst for alle parter i fire byområder i Hedensted, som nu er forsynet med naturgas: Mosetoften, Parallelvej, Årupparken og Hedensted Centret/Stjernevejsskolen.

Det viser en analyse, som Hedensted Fjernvarme har foretaget. Hvis fjernvarmen skal have nye forbrugere med på varmelinjen, skal det kunne betale sig både for de kommende kunder, de nuværende kunder og for samfundet, og det er tilfældet for de fire byområder, der er undersøgt.

Grønnere og billigere

”Vi får jævnligt henvendelser fra borgere i Hedensted, om der ikke snart kommer fjernvarme til dem. Store dele af byen er jo forsynet med naturgas. Fjernvarmen har også brugt meget naturgas, men har gennem de seneste 5 år været gennem en grøn omstilling og er i dag CO2-neutral. Endnu bedre bliver det, når vi til efteråret begynder at aftage overskudsvarmen fra Air Liquide”, siger Morten Juhl Lassen, formand for Hedensted Fjernvarme, og fortsætter:

”Med et skifte fra naturgas til fjernvarme er der altså øjeblikkelig gevinst for miljø og klima. For den enkelte forbruger er det naturligvis i første omgang en investering, fordi der skal betales en tilslutningsafgift. Men det er en investering i vores fælles klima – en investering, der hurtigt er tjent hjem, fjernvarme både er nemt og billig.”

50 procent skal være med

Siden 1. januar 2019 har det ikke været muligt at lade fjernvarmeselskaber have monopol og altså tvinge forbrugere på fjernvarmenettet. Det er ikke noget nyt i Hedensted, sådan har det altid været. Derfor har enhver udvidelse været en afvejning af, om der mon er forbrugere nok, der vil med.

Med flere forbrugere vil prisen måske endda kunne sættes ned på sigt. Og med et håb om en tilslutning på mindst 50 procent i de fire områder, har Hedensted Fjernvarmes bestyrelse netop besluttet at gå videre med sagen og sende projektforslag til Hedensted Kommune.

Spændende proces

Hvis den kommunale forvaltning i første omgang siger OK til projekterne, skal de i høring i 4 uger, hvor både borgere og virksomheder – herunder gasselskabet – kan stille spørgsmål og komme med kommentarer. Efter den runde bliver det endelige forslag lagt frem via Teknisk Udvalg, og så er der 4 ugers klagefrist, inden projektforslagene kan færdigbehandles i det politiske system.

”En spændende proces, både for miljø og for pengepung. Jeg vil gerne understrege, at vi i bestyrelsen kun har sat processen i gang. Vi har ikke besluttet, at der skal lægges fjernvarme ud i de fire områder, kun at det bliver en mulighed. Hvor stærkt det skal gå, kommer borgerne i de fire områder selv til at bestemme. Når der er 50 procent tilslutning, går vi i gang”, siger Morten Juhl Lassen.