Fjernvarmen rykker udenbys

3. oktober 2019

Fjernvarmen rykker udenbys

Hedensted Fjernvarme etablerer et varmepumpe-anlæg til 33 andelsboliger i Juelsminde.

Hedensted Fjernvarme har fået en filial i Juelsminde. Til 33 nye andelsboliger på den forhenværende dyrskueplads er etableret et mini-fjernvarmeanlæg med to store varmepumper.  

”Alternativet var 33 individuelle varmepumper. Det her er en langt mere spændende løsning”, mener Henrik Alleslev, direktør for Juelsmindehalvøens Almene Boligselskab af 1946, der har stået for byggeri og udlejning af de 33 boliger.

Anlægget i Juelsminde er det første, Hedensted Fjernvarme har etableret af den slags, men der er en aftale om at sætte et tilsvarende anlæg op i et kommende boligområde i Remmerslund.

”Vi har truffet en beslutning om, at vi vil se på, om der kan etableres anderledes forsyningsanlæg end det centrale, vi har i Hedensted. Derfor er vi glade for, at boligforeningen er med på at få etableret anlægget her i Juelsminde”, siger Torben Alex Nielsen, der er driftsleder hos Hedensted Fjernvarme og i øvrigt selv bor i Juelsminde.

Muligt at koble flere ejendomme på
Bliver mini-anlægget i Juelsminde en succes, er det muligt at koble flere af boligselskabets ejendomme på. Meget tæt på Dyrskuepladsen, som er adressen på den nye afdeling, har boligforeningen flere end 100 lejemål på Petersmindevej og Strandhusevej.

”Skal de med, kræver det selvfølgelig et større anlæg, men er interessen der, går vi gerne i gang”, understreger Torben Alex Nielsen.

Anlægget har to store varmepumper. Skulle de svigte, er tre kraftige el-patroner klar til at tage over.

”El-patronerne betyder, at anlægget kan benytte ekstra billig vindmøllestrøm så at sige fra time til time, når det engang i fremtiden bliver muligt. Styringsmekanismerne er på plads”, siger Torben Alex Nielsen.

Den kommende vinter må vise, om anlægget lever op til forventningerne, når det gælder pris på varmen og selve driften, siger Henrik Alleslev og tilføjer:

”Så må vi jo se, om den type anlæg på sigt kommer til at erstatte den naturgas, der i dag opvarmer det meste af Juelsminde”.