Hedensted Fjernvarme slipper for afgift på overskudsvarme

6. februar 2020

Hedensted Fjernvarme slipper for afgift på overskudsvarme

Ny lov om overskudsvarme rammer først Hedensted om 15 år. Det betyder, at du får CO2-neutral overskudsvarme, uden at det kan mærkes på din varmeregning.

Af Lars Juul Jensen

Det bliver gratis og helt uden afgift, når Air Liquide til september kan sætte gang i leverancen af overskudsvarme direkte til Hedensted Fjernvarmes forbrugere.

Ganske vist flytter en ny lov afgiften på overskudsvarme fra omsætning til mængde, hvilket betyder, at virksomheder og fjernvarmeværker skal betale afgift for mængden af den udnyttede overskudsvarme – også selvom, der ikke er penge imellem.

Heldigvis slipper Hedensted Fjernvarme for afgiften. Anlæg, der er taget i brug i 2020 eller tidligere, er nemlig fritaget for afgift i 15 år.

”Det er da en fantastisk glædelig meddelelse”, smiler Morten Juhl Lassen, formand for Hedensted Fjernvarme, som havde frygtet, at det, der fra starten lignede en rigtig god forretning for både virksomheden, fjernvarmekunderne og klimaet, var endt i en økonomisk lussing.

”Nu viser det sig heldigvis, at vi har været tilstrækkeligt forudseende ved at indgå aftalen, så vi kan starte varmepumpen i år. Vi bliver ikke ramt af afgiften de første 15 år, men jeg har stadig svært ved at forstå, at der i fremtiden bliver lagt afgift på overskudsvarme, som ingen får betaling for”.

Meget kan ændre sig på 15 år
Indtil den ny lov blev vedtaget, var der også en afgift på overskudsvarme. Men den var beregnet ud fra, hvad der skulle betales for varmen, og eftersom Air Liquide leverer varmen kvit og frit, havde ingen af parterne forestillet sig, at der skulle lægges en afgift på.

”Det gjorde vi selvfølgelig opmærksom på, mens den ny lov om afgiften var i høring, og der er åbenbart nogle, der har lyttet”, konstaterer en glad fjernvarme-formand, der fint kan leve med en tidsfrist på 15 år.

”Til den tid ser verden formentlig helt anderledes ud med mange andre nye muligheder”, siger Morten Juhl Lassen.

__________

Air Liquide-projektet

Overskudsvarmen fra Air Liquide kommer fra produktion af flydende ilt og kan opvarme ca. 1000 boliger i Hedensted. Det afkølede returvand fra fjernvarmebrugerne hos Hedensted Fjernvarme, kan fabrikken bruge som kølevand i forbindelse med produktionen. Hedensted Fjernvarme investerer 30 mill. kr. i varmepumpe og transmissionsledning.

Når Air Liquide begynder at levere, betyder det at Hedensted Fjernvarme udleder 7.200 tons mindre CO2, som så vil være 95 procent CO2-neutral. Mere end halvdelen af varmen til værkets cirka 2.300 forbrugere vil på det tidspunkt komme fra overskudsvarme fra industrien.

__________


Den nye afgift

Med den ny lov lægges der afgift på den mængde overskudsvarme, der leveres, uanset hvad prisen er. Det vil sige, at der skal betales 10 kr. pr. gigajoule for certificeret overskudsvarme og 25 kr. pr. gigajoule for ucertificeret.

For aftalen mellem Air Liquide og Hedensted Fjernvarme ville det betyde mindst 500.000 kr. i afgift om året.

Men da skæringsgrænsen er 2021 og Hedensted Fjernvarmes overskudsvarmeprojekt med Air Liquide allerede søsættes i år, slipper fjernvarmeværket for afgiften.