Ny direktør til nye tider

17. januar 2023

Ny direktør til nye tider

Anders Jepsen vil som direktør hos Hedensted Fjernvarme både skrue op for den grønne omstilling og udvide varmeselskabets net til nye boligområder. Helst til en lavere varmepris end i dag.

Det er en erfaren fagmand, der i december tog roret hos Hedensted Fjernvarme. 45-årige Anders Jepsen har arbejdet i varmesektoren i mere end 15 år – og senest hos Trekantsområdets Varmetransmissionsselskab TVIS i en årrække.

TVIS er kendt som en god og spændende arbejdsplads. Anders Jepsen var den første medarbejder i 8 år, som forlod TVIS af andre årsager end for at gå på pension. Han kunne ikke sige nej til direktørstillingen i Hedensted, da muligheden opstod.

– Jeg føler, at jeg med min baggrund virkelig har en masse at bidrage med, når vi fortsat skal udvikle Hedensted Fjernvarme, siger Anders Jepsen fra kontoret på Løsningvej.

– Fjernvarme er i princippet ikke så teknisk kompliceret, men driften af et fjernvarmeværk kræver både teknisk indsigt, masser af forståelse for energipolitik og for opbygningen af det samlede energisystem. Jeg føler, jeg har et godt kendskab til disse områder samt nogle dygtige kollegaer til at hjælpe mig, og jeg ser frem til at omsætte det til grøn omstilling og forhåbentlig billigere varme i Hedensted, siger Anders Jepsen.

 

Interesse fra lokale erhvervsvirksomheder

De dominerende opgaver på Anders Jepsens skrivebord lige nu er imidlertid konverteringen af fjernvarme til nye områder, som i dag får varmen fra naturgas. Sideløbende skal varmeselskabet også opbygge nye produktionsanlæg for at følge med den positive efterspørgsel.

– Kapaciteten lige nu er dækkende for det behov, vores brugere har. Men vi skal fortsætte med at udvikle og udbygge. Hedensted Fjernvarme benytter i dag en temmelig stor mængde overskudsvarme, og jeg har allerede fået flere henvendelser fra andre lokale virksomheder, der også er interesseret i at levere overskudsvarme. Muligheden for at udnytte overskudsvarme er jo en unik mulighed for fjernvarmedrift, siger direktøren. For produktionsvirksomheder kan der også være en ekstra gulerod i at levere overskudsvarme til fjernvarmesystemet, fordi de typisk får kølevand tilbage. Samtidig får kunderne billig varme i radiatoren.

Udvidelser uden tvang

I kombination med overskudsvarme fra nye erhvervspartnere skal varmeværket løbende vurdere, hvornår man skal investere i egne anlæg. Der skal hele tiden være et øje på bundlinjen, fordi selskabet har pligt til at levere varmen til sine kunder billigst muligt.

Interesseorganisationen Dansk Fjernvarme har slået til lyd for, at regeringen genindfører tilslutningspligten, fordi det vil skabe en mere sikker og forudsigelig økonomi til fjernvarmeværkernes investeringer.

– Jeg kan da godt forstå tanken bag tilslutningspligten, men i princippet er jeg ikke tilhænger af tvangsordninger, siger Anders Jepsen.

– Jeg mener, vi bør være så konkurrencedygtige på prisen og produktet, at vi har et så attraktivt tilbud til forbrugerne, at temaet om tilslutningspligt bliver overflødigt, lyder det fra den nye direktør hos Hedensted Fjernvarme.