Nyhedsbrev - marts 2025

Nyhedsbrev - marts 2025

14. marts 2025

Nyhedsbrev - marts 2025

Velkommen til det første i en ny serie af nyhedsbreve, som vi fremadrettet forventer at udsende en gang i kvartalet.

Variabel prissituation

Efter en midlertidig prisstigning de sidste 3 måneder af 2024, er varmeprisen ved overgangen til 2025 per 1. januar tilbage på niveauet fra før dvs. 937,5 Kr./MWh (750 kr. + moms). Denne midlertidige prisstigning var forårsaget af en underdækning fra energikrisen i 2022. 

De sidste 3 måneder af 2024 forløb dog ikke helt efter planen, idet varmeforbruget blev mindre end forventet på grund af det milde vejr i særlig december. Vi har således en underdækning med over i 2025, hvor det er forventningen, at arbejde med optimeringsprojekter, energimix og lignende kan kompensere dette på kort sigt - Og at etablering af ny produktion kan få varmeprisen længere ned på sigt (se nedenfor).

Generalforsamling 2025

Den ordinære generalforsamling gennemføres den 20. marts på Hedensted Skole. Udover den sædvanlige dagsorden med gennemgang af regnskab, budget og valg til bestyrelsen m.m. fremlægger bestyrelsen et nyt investeringsforslag om etablering af en luft-til-vand varmepumpe.

Formålet med etablering af en luft-til-vand varmepumpe er at udbygge værkets produktionskapacitet i både grundlast og spidslast situationer samt at sikre os en billigere varmeproduktion, ved at fortrænge den dyre produktion på gas, el og træpiller.

Læs mere lige her.

Bestyrelsen håber på et godt fremmøde og god opbakning.

Driftsproblemer

I de koldeste dage i februar 2025, oplevede vi på værket en del problemer med at få varmen ud til forbrugerne i den østligste ende af byen på Raunsborgparken og Fejring Enge. Heldigvis fik vi sammen med de få involverede forbrugere sporet problemet til et begrænset område. Problemerne skyldes nogle få store fremmedlegemer og en masse urenheder i røret, som stammer tilbage fra etablering af forbindelsen.

I uge 9 og 10 fik vi gravet op og skyllet rørene igennem som en del af arbejdet med at få afhjulpet problemet i området, således at vi næste gang det bliver koldt, kan forsyne disse forbrugere problemfrit ligesom det er tilfældet i resten af byen.

Drone fotografering

I efteråret blev der over en række sene nattetimer fløjet med droner i hele Hedensted by. Formålet var at tage termografiske billeder (varmesøgning) af hele vores ledningsnet, med det formål at kortlægge mulige utætheder.

Dette resulterede i et kort over hele byen, som tydeligt viser de steder hvor vi taber vand, og varme. Som en konsekvens heraf var vi i løbet af november måned ude og fortage en række opgravninger. Ved alle opgravninger fik vi lokaliseret utætheder i vores rør forårsaget af forskellige typer af fejl.

Reparationsarbejdet er nu gennemført og har medført en betydelig reduktion i hvor meget vand og varme vi taber. I de kommende år vil vi fortsat anvende termografisk søgning og det bliver et vigtigt værktøj, når vi planlægger renovering af ledningsnettet.

Udrulning af fjernvarme i Daugaard

Fjernvarmeprojektet i Daugaard er i god fremdrift. Der har selvfølgelig været en del udfordringer undervejs, men takket være det stærke samarbejde med vores entreprenør Ejvind Laursen, får vi løst alle opgaverne med fleksibilitet og på tilfredsstillende måder. Projektet følger tidsplanen og måske er vi endda lidt foran planen.

Det er klart vores forventning, at vi i løbet af maj måned får vand på ledningen mellem Hedensted og Daugaard og får tilsluttet de første forbrugere.

Til information er arbejdet på Daugaardvej afsluttet, således at trafikken kan normaliseres. Vi takker billisterne og de involverede borgere for tålmodigheden, idet vi ved, at dette anlægsarbejde har medført gener i dagligdagen.

Spildevandsvarmepumpe

I november blev det på den ekstraordinære generalforsamling med overvældende flertal besluttet, at forsætte arbejdet med etableringen af en spildevandsvarmepumpe ved Hedensted Spildevand i Daugaard.

Projekteringen er nu godt i gang (som vi fik acceept til), og der er en række opgaver, som nu skal afklares den kommende tid, inden vi kan få projektet sendt i udbud hos leverandører senere i år. Lige nu er der fokus på udformningen af bygningen, indhentning af en miljøtilladelser, og fastlæggelse af de tekniske krav.

Spildevandsvarmepumpe anlægget forventes idriftsat i 2027, og det er vores forventning at denne investering vil have en god tilbagebetalingstid og desuden give en reduktion i den variabel varmepris på 91 Kr./MWh.

//