Prisen på fjernvarme sænkes med 10% fra 1. juli 2023

21. juni 2023

Prisen på fjernvarme sænkes med 10% fra 1. juli 2023

Hedensted Fjernvarme sænker varmepriserne fra 834 til 750 kr. pr. MWh før moms den 1. juli. Det betyder, at din varmeregning bliver mindre samtidig med, at vi fortsat nedbringer på gælden fra sidste år, hvor vi desværre ikke fik hævet priserne nok i forbindelse med energikrisen.

834 kr. pr. MWh før moms. Det er prisen for den variable del af fjernvarmen hos Hedensted Fjernvarme lige nu. Det har det været siden starten af i år, hvor vi var nødt til at hæve priserne. Og det er altså, hvad det koster dig for den varmeenergi, der kommer ind i din bolig. Men fra den 1. juli bliver din regning lidt mindre. For der sænker vi prisen med 10%, så du fremover kun skal betale 750 kr. pr. MWh.

Det lyder måske ikke af den største sænkning, og måske også lidt underligt, fordi el- og gaspriserne er faldet igen. Hvilket er helt rigtigt. Men vi kommer desværre ikke ned på et helt normalt prisniveau endnu. Det skyldes, at vi har et efterslæb, fordi vi ikke fik hævet priserne nok, da energipriserne stak af i 2022.

”Det er er ærgerligt, at vi har dette efterslæb. Men med denne prissænkning, er vi på rette spor, så vi både kan få normaliseret priserne og fortsat arbejde på at komme af med gælden,” forklarer direktør Anders Jepsen.

Underskud som følge af energikrisen

Hvis du har fulgt lidt med i nyhederne, så ved du, at vi sidste år havnede i en energikrise som følge af, at Rusland invaderede Ukraine. Gas- og elpriserne steg eksplosivt, og helt almindelige husstande måtte tænke kreativt for ikke at ende med voldsomme regninger.

Hos Hedensted Fjernvarme hævede vi også priserne for at forsøge at følge med udviklingen. Men vi hævede desværre ikke priserne nok. Alle fjernvarmeforbrugere skulle have betalt mere i løbet af 2022. Derfor endte vi med en underdækning på 13,6 millioner kroner.


Et år på klods

Det vil sige, at Hedensted Fjernvarme endte med at voldsomt underskud, som skal hentes hjem igen. For som fjernvarmeværk skal regnskabet altid balancere. Vi må i princippet hverken have et overskud eller underskud. Hvilket er rigtig sundt for alle forbrugere, for det sikrer i sidste ende, at priserne er omkostningsægte og ikke stikker af.

Det var således også grunden til, at vi justerede priserne op i starten af i år. Og det kunne mærkes hos jer forbrugere, og er grunden til, at det virker underligt, at priserne ikke har nået et naturligt leje endnu.

Men det er de ikke, fordi vi stadig har et underskud fra 2022, vi skal indhente. Vi justerer lidt ned nu, fordi udgifterne til el og gas heldigvis er faldet lidt mere end vi forventede. Vi har regnet på det og mener, at vi kan sænke prisen nu og samtidig hente de penge, vi manglede i 2022. Man kan godt sige, at I ufrivilligt har købt noget af fjernvarmen sidste år på klods, og nu betaler I så regningen.

Billigst mulige varmekilde

Hedensted Fjernvarme arbejder hele tiden på at levere varmen billigst muligt. Målet lige nu er at komme af med gælden og komme tilbage til normale priser. Hvor længe det tager, vil tiden vise. For det afhænger hele tiden af energimarkedet, men vi forventer nogenlunde normale tilstande igen ved udgangen af 2024.

”Vi gør alt, hvad vi kan nu for at få høvlet gælden ned og komme tilbage til normale priser. Vi kan ikke bare sænke prisen fuldstændig, for så kommer vi ikke af med underskuddet. Som fjernvarmeværk er vores mål hele tiden at finde den billigst mulige måde at producere varme på. Så vi arbejder hele tiden på at levere varmen billigst muligt hos forbrugerne,” siger Anders Jepsen.

Hos Hedensted Fjernvarme kommer varmen fra flere varmekilder: Solpaneler, overskudsvarme, elkedel, træpillekedel samt gaskedel og gasmotor. Det betyder, at de hele tiden kan vælge den kilde, der er billigst. Når elpriserne er lave, så fyrer de op under elkedlen, om sommeren laver solpanelerne næsten gratis varme, og når strømmen er dyr, så kører træpillekedlen i stedet.

Alt i alt kommer du ikke til at betale for meget for varmen set over hele perioden med prisstigninger. Fordelingen har bare været anderledes, end den burde, fordi vi har haltet bagefter med at få hævet priserne. Forhåbentlig varsler denne nedregulering af priserne lysere tider og en snarlig afvikling af gælden.

God sommer.