Sådan fastsættes prisen på din fjernvarme

17. januar 2023

Sådan fastsættes prisen på din fjernvarme

Hvordan kan det være, at fjernvarmeprisen ikke længere er den samme måned efter måned, år efter år? Hedensted Fjernvarme arbejder hver dag for den laveste varmepris, men vi har ikke indflydelse på alt.

Efter mange år med stabile og ensartede priser på fjernvarme måtte vi desværre varsle meget store stigninger i 2022. Det samme var tilfældet for de fleste andre fjernvarmeværker i Danmark. Så det er forståeligt, hvis nogle forbrugere er lidt nervøse for udviklingen. Har de styr på, hvad de laver hos Hedensted Fjernvarme?

Svaret er, at Hedensted Fjernvarme driver forretningen akkurat som før. Vores driftsomkostninger er præcis på samme niveau, som de var forrige år og året før det.

Det som har ændret sig, er prisen på det brændsel, som bruges til at drive varmeværket.

LÆS OGSÅ: "Flere på fjernvarmenettet – men samme pris som tidligere"


Prisstigning skal varsles forud

Hedensted Fjernvarme benytter flere forskellige slags brændsel. Der fyres med overskudsvarme fra lokale industrivirksomheder, der benyttes el, solenergi, træpiller og også naturgas.

– At vi bruger flere varmekilder, giver os bedre muligheder for at lave en samlet fornuftig pris. Problemet i 2022 var, at alle varmekilder steg voldsomt i pris på samme tid, forklarer direktør Anders Jepsen.

Ifølge loven kan selskabet kun opkræve store prisstigninger, hvis de er varslet på forhånd. Derfor gik Hedensted Fjernvarme i sommers ud med en varsling på hele 68 % prisstigning. Det skete på et tidspunkt, hvor alle priser var på himmelfart og hvor det var svært at overskue udviklingen. Ved årets slutning blev den reelle prisstigning på 51%.

Du kan altid udregne varmeprisen for din husstand med regnearket her på siden, hvor taksterne bliver opdateret løbende.

 

Fjernvarme er stadig konkurrencedygtig

Brændselsmarkedets udvikling fra stabilt til uforudsigeligt har fået Hedensted Fjernvarme til at ændre praksis for prissætning. Hvor man i foregående år regulerede prisen en til to gange  om året, bliver der nu afholdt bestyrelsesmøder i hvert kvartal, hvor prisregulering er på dagsordenen.

– Vi er nødt til at udvise rettidig omhu, så vi har mulighed for at regulere prisen løbende. På den måde undgår vi forhåbentlig at være tvunget til så høje stigninger, som vi varslede i 2022.

– Og samtidig er det vigtigt at understrege, at fjernvarme stadig er en meget konkurrencedygtig varmekilde. Uanset om du sammenligner med naturgas eller varmepumper, siger formand Morten Juhl Lassen.

Effektiv og flerstrenget produktion

Når Hedensted Fjernvarme i den kommende tid skal sikre varme i nettet, er der især fokus på håndteringen af overskudsvarme og opvarmning af den store elkedel i produktionsbygningen.

Overskudsvarmen skal bearbejdes i eldrevne varmepumper, før det sendes ud på nettet. Det er en meget effektiv måde at producere varmen. Andre dage er der meget lave priser på strøm, og så er der en god forretning i at bruge elkedlen mest muligt.

– Med vores set-up har Hedensted Fjernvarme god mulighed for fortsat at sikre vores kunder fornuftige priser på deres varme, siger direktør Anders Jepsen.